זה קרה לאחר ששר החוץ של ארה”ב, אנטוני בלינקן, דחה את נסיעתו לסין בעקבות גילוי בלון סיני בגובה רב שנצפה מעל ארה”ב.
ההחלטה לבטל את הטיול הגיעה שעות ספורות לפני שמר בלינקן היה אמור לעזוב את וושינגטון לבייג’ינג לשיחות בזמן עמוס ביחסי ארה”ב-סין. הביקור האחרון של שר החוץ האמריקאי היה ב-2017.
גורם בכיר אמר שארה”ב תקשרה ישירות עם סין במספר רמות ברגע שהבלון – שאותה תיארה ארה”ב כלוויין מעקב – זוהה.
בדרום קוריאה ביום שישי, מר בלינקן אמר כי שוחח עם וואנג יי, הדיפלומט הבכיר של סין, ו”הבהיר כי נוכחותו של בלון המעקב הזה במרחב האווירי של ארה”ב היא הפרה ברורה של הריבונות האמריקאית והחוק הבינלאומי”.
מר בלינקן אמר, עם זאת, כי אמר לוואנג כי “ארצות הברית מחויבת למעורבות דיפלומטית עם סין וכי אני מתכנן לבקר בבייג’ינג כשהתנאים יאפשרו”.
“השלב הראשון הוא להוציא את נכס המעקב מהמרחב האווירי שלנו. זה מה שאנחנו מתמקדים בו”, אמר לכתבים.
מוקדם יותר, משרד החוץ של בז’ינג אמר כי הבלון הוא ספינת אוויר לניטור מזג האוויר, בעלת יכולת היגוי מוגבלת ו”סטה רחוק מהמסלול המתוכנן שלה” בגלל הרוחות.
בייג’ין הוסיפה כי היא מתחרטת על הכניסה הבלתי מכוונת למרחב האווירי של ארה”ב.
הפנטגון, שעוקב אחר כלי השיט, החליט שלא להפיל אותה בשל הסיכון לפציעת אנשים על הקרקע.
מזכיר העיתונות של הפנטגון, בריגדיר גנרל פטריק ריידר, אמר כי הבלון “נוסע כרגע בגובה הרבה מעל לתעבורה אווירית מסחרית ואינו מהווה איום צבאי או פיזי על אנשים על הקרקע”.
הסנאטור האמריקני מרקו רוביו, הרפובליקני הבכיר בוועדת המודיעין של הסנאט, אמר כי בלון הריגול מדאיג אך אינו מפתיע.
“רמת הריגול שכוונה למדינה שלנו על ידי בייג’ינג גדלה באופן דרמטי ואינטנסיבי בחמש השנים האחרונות”, צייץ מר רוביו.
דוברת משרד החוץ הסיני, מאו נינג, אמרה בתדרוך יומי קבוע בבייג’ין: “אני רוצה להדגיש שעד שהעובדות לא יתבררו, ספקולציות והייפ לא יועילו לפתרון התקין של הנושא”.
נוכחותו של הבלון מגיעה באותו שבוע שבו הודיעה ארה”ב על שורה של מהלכים המרחיבים את הנוכחות הצבאית שלה באסיה, שמטרתם להתמודד עם בייג’ינג. פקיד אמריקאי אמר שמסלול הטיסה של הבלון יחצה מספר אתרים רגישים.
בסיס חיל האוויר מאלמסטרום הוא ביתם של 150 ממגורות טילים בליסטיים בין-יבשתיים.
שדה התעופה בילינגס, מונטנה, הוציא עצירה קרקעית כשהצבא גייס נכסים כולל מטוסי קרב F-22 למקרה שהנשיא ביידן יורה להפיל את הבלון.
מומחה להגנה, ג’ון פראצ’יני, העריך שהבלון היה שווה ערך באורכו לשלושה אוטובוסים.
בינתיים, תושב בילינגס, צ’ייס דואק, שצילם את זה ביום רביעי, אמר בהתחלה שהוא חושב שזה כוכב.
“אבל חשבתי שזה די מטורף כי זה היה אור יום וכשהסתכלתי על זה, זה פשוט היה גדול מכדי להיות כוכב”, אמר.
בלונים כאלה פועלים בדרך כלל בגובה 80,000-120,000 רגל, הרבה מעל טיסות אוויריות מסחריות. מטוסי הקרב בעלי הביצועים הגבוהים ביותר בדרך כלל אינם פועלים מעל 65,000 רגל.
רון וואנג מבוסס בקייפטאון ואוהב לשחק כדורגל מגיל צעיר, הוא סיקר את כל מדורי החדשות ב- Twodaynews והיה העורך הטוב ביותר, וואנג כתב את הסיפור הראשון שלו ב-NHL ב-2013 וסיקר את סדרת הפלייאוף הראשונה שלו, בתור עיתונאי ב-Twodaynews לרון יש למעלה מ-8 שנות ניסיון.